AR in de retailsector

Nog niet zo lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen de realiteit – het échte leven – en ons online bestaan in cyberspace. Die grens vervaagt steeds meer. Simpelweg omdat mensen juist zoeken naar technologie die hun alledaagse leven leuker en makkelijker maakt. Augmented Reality is hierin de volgende grote stap.

Neem een voorsprong met nieuwe realiteit!

 

AR: de nieuwe realiteit

Volgens Gartner bereikt AR binnen 5 tot 10 jaar het ‘plateau van productiviteit’ op de Gartner Hype Cycle voor opkomende technologieën. Dat betekent echter niet dat AR tot die tijd nog in de fase van pure amusementstechnologie blijft hangen. Integendeel: binnen de zakelijke markt zien we volop kansen voor Augmented Reality. Bedrijven die er nú op inspringen hebben de mogelijkheid om een echte voorsprong te behalen.
De eerste zakelijke toepassingen van Augmented Reality hebben inmiddels hun succes bewezen. Bijvoorbeeld als marketingtool.

Retailers zijn koplopers als het gaat om AR. Logisch, want bij hen is de noodzaak om zich te onderscheiden van de concurrentie bijzonder groot. Consumenten worden steeds minder gevoelig voor traditionele marketingmethoden. Ze shoppen waar en wanneer ze willen en zijn bijzonder selectief in de content die ze tot zich nemen.

AR als marketingtool

AR heeft de kracht om drukwerk, producten en etalages tot leven te brengen, en zelfs virtuele winkels te creëren.

Een mooi voorbeeld is de Net-A-Porter etalage. Deze online fashion retailer heeft Augmented Reality winkelpuien ontwikkeld in Paris, New York, Londen, Munchen and Sydney, om de nieuwe Karl Lagerfeld collectie te promoten. Het lijkt een normale winkelpui, maar via de speciale app kunnen fashionistas videos van de catwalk bekijken, extra productinformatie, 360-graden beelden van de collectie en prijzen zien. Met uiteraard de mogelijkheid om met één klik de producten direct te kopen.

Een unieke en rijke ‘winkelervaring’ die de klantbeleving verhoogt en het bereik vergroot.

 

Blog Net-a-porter voorbeeld

 

AR kan klanten ook helpen bij het maken van een passende keuze.

Volgens onderzoek van IBM zoekt ruim 20% van de bezoekers aan fysieke winkels tijdens hun winkelbezoek online naar aanvullende informatie. Op deze klantbehoefte kunnen retailers perfect inspelen met AR.

Klanten bekijken een schap via hun telefoonscherm en zien dan voor elk product aanvullende informatie, gebruiksadviezen of klant recensies.

 

Blog Ar in de winkel voorbeeld

 

AR maakt het daarnaast mogelijk dat klanten een goed beeld krijgen van een product voordat ze het aanschaffen.
Denk aan de IKEA-app waarmee klanten kunnen zien hoe een meubelstuk in hun eigen huis staat. Maar dit principe werkt ook met bijvoorbeeld AR-paskamers of interactieve spiegels.

Levendige visualisaties verminderen het aantal retourzendingen aanzienlijk.

 

Blog Ikea voorbeeld

 

Kortom: AR is voor marketeers met klanten uit de retailsector zeker iets om in de gaten te houden!

 VEEEW

De mogelijkheden met Augmented Reality zijn talrijk, maar veel bedrijven denken dat het technisch erg complex is om AR concreet in te zetten. Met de generieke VEEEW app en bijbehorend CMS is het echter eenvoudig toepasbaar voor iedereen.

Binnen enkele minuten kan AR geïntegreerd worden in de marketingstrategie.


Naast de generieke VEEEW app zijn ook diverse maatwerk oplossingen mogelijk, hierbij adviseren we uiteraard graag.