Augmented Reality en verpakkingen
Ondanks de digitalisering zullen we altijd fysieke items blijven gebruiken. Producten met bijbehorende verpakkingen. Combineer je augmented reality met verpakkingen, dan ontstaan er nieuwe marketing-opportunities! Voeg via de verpakking digitale content, extra informatie, advies of entertainment toe.
Interactieve verpakking en additionele informatie
Vanuit onder meer milieuoverwegingen probeert men verpakkingen steeds kleiner en duurzamer te maken. Dit betekent minder ruimte voor informatie, terwijl de richtlijnen en verplichting tot informatieverstrekking vanuit de fabrikant steeds strenger worden.
De techniek van augmented reality biedt hiervoor een goede oplossing; voeg een digitale laag toe aan de verpakking! Zo kan je veel extra informatie geven, zelfs in verschillende talen, of je kunt speciale aanbiedingen of korting geven.
Eén van de opkomende trends in de verpakkingswereld zal volgens onderzoek slimme en interactieve verpakkingen zijn. Het aantal smartphone gebruikers zal naar verwachting bijna verdubbelen in 2021 (van 3,4 miljard tot 6,3 miljard). Dit biedt dus kansen!
Maar, naast de mogelijkheid van het bieden van vrijwel onbeperkte informatie op een kleine verpakking biedt AR nog veel meer positieve voordelen.
Interactieve verpakking en merkbekendheid/-loyaliteit
Volgens het Global Packaging Trend Report 2017 is de kans op verkoop aan een bestaande tevreden klant 14 keer zo groot als de kans op verkoop aan een nieuwe klant.
Het is dus essentieel om bestaande klanten te boeien en vast te houden.
Met augmented reality op de verpakking wordt deze interactief, je kan een product zo echt tot leven brengen en je klant verrassen. De ‘wow-factor’ van AR is nog groot; de ervaring kan lang blijven hangen en worden doorverteld aan anderen.
Daarnaast kan je je klant voorzien van extra informatie, bijvoorbeeld over de herkomst van het product, het ontstaan van je bedrijf of voedingswaarden en extra productinformatie.
Zo bouw je niet alleen aan merkbekendheid, maar ook aan merkloyaliteit.
Interactieve verpakking en productvisualisatie
Met augmented reality op de verpakking kan je het product visualiseren voor de klant. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de LEGO-dozen, waarbij de inhoud in een augmented animatie kan worden getoond bij het scannen van de verpakking.
Ook is het mogelijk een virtuele handleiding te tonen vanaf de verpakking, om het gebruik en de functionaliteit van een product uit te leggen. Door het visualiseren vergroot je de klantbeleving en zal de handleiding sneller begrepen worden door de klant.
Interactieve verpakking en social media engagement
Door het gebruik van bijvoorbeeld een foto-functionaliteit voeg je een sociaal element toe aan de verpakking. Zo kan je het product eenvoudig laten delen op social media, al dan niet door een incentive te gebruiken.
Een leuk voorbeeld hiervan is de campagne ‘Share a coke’ van Coca-Cola. Hiermee kreeg Coca-Cola veel extra exposure omdat de blikjes en flesjes massaal op social media werden gedeeld.
Een dergelijke campagne vergroot het social engagement en de connectie met het merk wordt sterker. Op zijn beurt verhoogt dit de kans op een aankoop weer en het stimuleert herhalingsaankopen.
Bron: PMMI